Politoeren
Die antieke tafel met lelijke kringen en beschadigingen, die doffe, van kleur verschoten linnenkast. Herkenbaar? Politoeren kan familiestukken in ere herstellen voor de volgende generatie. IJzerman Antiek Restauratie is een van de weinige bedrijven in Nederland die dit specialisme beheerst.
Politoerlagen zijn slecht bestand tegen vocht en warmte. Als gevolg hiervan ontstaan kringen of verbleekt de kleur. Om dit probleem op te lossen, wordt de bestaande politoerlaag verwijderd tot op het kale hout. Vervolgens wordt het meubel indien nodig gekleurd en voorzien van een nieuwe politoerlaag. Politoer gebeurt met schellak, een harsachtig natuurproduct uit Indonesië, die wordt verdund met met alcohol. Na drie lagen wordt het meubel gepolijst en bewerkt, een arbeidsintensieve klus. ‘Het politoeren gebeurt met puimsteen, gewikkeld in een dot katoen die is gedoopt in alcohol. Daarmee draai je rondjes over het meubel, net zo lang totdat de nerven van het meubel helemaal gevuld zijn. Dat herhaal je een aantal keer en steeds laat je het aanharden en drogen. In totaal komen er wel twintig lagen op het hout. Op het laatst doe je ook een beetje olie op de dot. Daarna glimt het meubel weer als een spiegel’, verklaart Henkjan Beekhof.
Alleen geschikt voor bepaalde soorten hout
Politoeren kan alleen worden toegepast op hout met een dichte structuur, zoals mahonie- en notenhout. Andere houtsoorten zoals eiken en grenen, hebben een meer open structuur. Dan worden meerdere waslagen aangebracht om een mooie patinelaag te krijgen.